ΕΚΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

To ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ παράλληλα με τη δημιουργία και διαχείρηση δυο από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς θεσμούς για τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα

προχώρησε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων προκειμένου να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στη χώρα μας στον τομέα της οπτικοακουστικής παιδείας.

Μέσα από αυτά και κάτω από το γενικό τίτλο «Εκφράζομαι με εικόνες και ήχους»  έχουν  αναπτυχθεί επιμέρους προγράμματα, ευέλικτα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της οπτικοακουστικής παιδείας των νέων.

Παράλληλα σχδιάστηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς προκειμένου οι ίδιοι να γίνουν πολλαπλασιαστές της οπτικοακουστικής παιδείας μέσα σε σχολικό περιβάλλον.

Τα προγράμματα έχουν σαν βασικό κορμό τη λειτουργία βιωματικών κινηματογραφικών εργαστηρίων.  Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια μυούνται στα μυστικά της οπτικοακουστικής δημιουργίας αλλά και γίνονται οι ίδιοι δημιουργοί.

Βασική φιλοσοφία των εργαστηρίων είναι να συνδυάζουν τις παραδοσιακές μεθόδους του κινηματογράφου (που είναι η ουσία της τέχνης) με τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή εικόνα (που είναι το μέσο).

Τα εργαστήρια καθοδηγούνται από επαγγελματίες του κινηματογράφου που έχουν ήδη παιδαγωγική εμπειρία άνω των 15 χρόνων η οποία αναπτύσεται διαρκώς με συμμετοχή σε συνέδρια, κινηματογραφικά εργαστήρια και Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (περισσότερα εδώ)

Τα μαθήματα των εργαστηρίων καλύπτουν όλες τις φάσεις δημιουργίας μιας μικρής ταινίας από το σενάριο ως το μοντάζ και προσφέρουν πλήθος

  • θεωρητικές γνώσεις (ιστορία και αισθητική του κινηματογράφου)
  • πρακτικές (γλώσσα του κινηματογράφου, σενάριο, στόριμπορντ κλπ)
  • πρακτικές ασκήσεις (χειρισμός κάμερας, ηχοληψία, μοντάζ κλπ)
  • εγχειρίδια  και λογισμικά για υπολογιστές

Επίσης τα εργαστήρια καλύπτουν όλα τα είδη της κινηματογραφικής δημιουργίας: μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κινούμενο σχέδιο.

Τα εργαστήρια συνδυάζονται με εκπαιδευτικές προβολές ποιοτικών και πολυβραβευμένων κινηματογραφικών ταινιών για παιδιά και νέους, από την πλούσια ταινιοθήκη του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ, όλες με την έγγριση του υπουργείου Παιδείας, και συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο.

  • Συνοπτική παρουσίαση των εργαστηρίων εδώ
  • Δείγματα δουλειάς εδώ

Όσοι ενδιαφέρονται για τα προγράμματα μπορούν να επικοινήσουν μαζί μας στο τηλ. 2108664470 ή να μας γράψουν στο   mathimatastoskotadi@yahoo.com

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΕΚΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  1. Παράθεμα: Μαθήματα στο σκοτάδι « 5o Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

Σχολιάστε