KAUWBOY

kauw0081KAUWBOY  

Σκηνοθεσία: Boudewijn Koole

Ολλανδία, 2012

Διανομή: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Περίληψη:

Η ταινία έχει κεντρικό πρόσωπο ένα δεκάχρονο αγόρι, που ζει μόνο με τον πατέρα του, ένα λιγομίλητο  και με προβληματική συμπεριφορά φύλακα. Η μητέρα του λείπει πολύ καιρό μακριά τους. Το αγόρι ζει μια θλιβερή ζωή, ώσπου βρίσκει παρηγοριά σε μια αναπάντεχη φιλία με ένα αγριοπούλι.

Ο Kauwboy προσφέρει το πορτρέτο του νεαρού αγοριού που προσπαθεί να συμβιβαστεί με μια οικογένεια που δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε, και αγωνίζεται να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επιθυμία.  Μια ταινία διεισδυτική στον πολύπλοκο κόσμο της παιδικής ηλικίας, που διερευνά  με  ευαισθησία την απώλεια και τη θλίψη, ενώ ταυτόχρονα ζωγραφίζει μια  αισιόδοξη εικόνα της αποδοχής και της αγάπης.

ΒΡΑΒΕΙΑ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

kauwboy afisaΟ θρίαμβος του KAUWBOY, ξεκίνησε το Φλεβάρη του 2012, όπου έκανε διεθνή πρεμιέρα στη Berlinale. Η υποδοχή της ταινίας από το κοινό – και ιδιαίτερα το νεανικό κοινό – ήταν αποθεωτική. Το ίδιο και από τους κριτικούς κινηματογράφου.

«Μια ανεπιτήδευτη ταινία που ισορροπεί γλυκόπικρα, με τις ακριβώς σωστές δόσεις…», έγραψε το Variety στις 20/2/2012 (ολόκληρο το κείμενο του περιοδικού στο : www.variety.com/review/ve1117947130).

Κι όταν ήρθε η ώρα των βραβείων της Berlinale , η ταινία πήρε το Grand Prix στο τμήμα  Generetion, αλλά και Best Future Film πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (Boudewijn Koole) για όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ Βερολίνου. Ήταν απλώς η αρχή του θριάμβου!

[Σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Βερολίνου για τη βράβευση της ταινίας:

Μέσα από ένα ευδιάκριτο οικείο ύφος, μας παρασύρει να παρακολουθήσουμε τον αγώνα ενός αγοριού για να βρει το δρόμο του έξω από τη θλίψη που ζει. Όμορφα κινηματογραφημένες στιγμές κι ένα μπλε – μαύρο αγριοπούλι, είναι τα συστατικά που συνθέτουν ένα πραγματικά πρωτότυπο φιλμ. Μια ιστορία αγάπης και τις σκοτεινές και φωτεινές στιγμές στη σχέση ενός πατέρα κι ενός γιού].

Η επόμενη συμμετοχή της ταινίας ήταν στο Φεστιβάλ του Κρίστιανσαρντ της Σουηδίας, όπου πήρε το βραβείο του κοινού, το βραβείο της κριτικής επιτροπής και το ειδικό βραβείο που απονέμει η ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου).

Στο Φεστιβάλ των Βρυξελών πήρε  το βραβείο Fedex.

Ακολούθησε μια  πολύ μεγάλη διάκριση: Young Audience Award της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. (Συνέντευξη του σκηνοθέτη στο: yaa.europeanfilmawards.eu)

Μετά απ’ αυτά, όπως ήταν αναμενόμενο προτάθηκε από την Ολλανδία για το  Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους η ταινία αποσπά 5 βραβεία!

  •  Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας για την ευαίσθητη απεικόνιση του πώς η θλίψη επηρεάζει έναν πατέρα και έναν γιο, και μας δείχνει πώς φτάνουν τελικά στην αλληλοκατανόηση.
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας   να μετατρέψει μια δύσκολη ιστορία σε κάτι απολύτως αυθεντικό και δυνατό.
  • Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού για την ευαίσθητη ερμηνεία του που καλύπτει όλη τη γκάμα των συναισθημάτων.
  • Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA)
  • Βραβείο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF

kauw0139

kauw0163

Μια σκέψη σχετικά μέ το “KAUWBOY

  1. Παράθεμα: Κινηματογράφος και Εκπαίδευση- Προοπτικές-Δυνατότητες- Περιορισμοί | Μαθήματα στο σκοτάδι

Σχολιάστε