Νεανικό Πλάνο

neaniko-planoΤο ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ είναι ο μοναδικός πολιτιστικός και καλλιτεχνικός οργανισμός που λειτουργεί επί 20 συνεχή χρόνια στην Ελλάδα με αντικείμενο τη νεανική οπτικοακουστική επικοινωνία και έκφραση.

Δημιουργήθηκε το 1992 από κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικούς και άλλους πολίτες που
δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού και από το 1998 έχει τη νομική μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Οι πρωτοβουλίες του στοχεύουν σε ποιοτικές πολιτιστικές παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, οι οποίες απευθύνονται κυρίως στο παιδικό και νεανικό κοινό.

Δραστηριότητες

Το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ διοργανώνει:

* Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, για την ανάπτυξη στην Ελλάδα του ποιοτικού κινηματογράφου για παιδιά και νέους.
* Την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας-Camera Zizanio, για τη δημιουργική έκφραση των νέων της Ελλάδας και της Ευρώπης με τη χρήση της σύγχρονης οπτικοακουστικής τεχνολογίας.

Παράλληλα και προκειμένου να στηρίξει αυτούς τους δυο θεσμούς, που είναι οι μοναδικοί με αυτό το αντικείμενο στην Ελλάδα, το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ έχει αναπτύξει τις ακόλουθες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες:

* Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη. Περισσότερες από 50 ταινίες υψηλής αισθητικής και ποιότητας για ειδικές εκπαιδευτικές προβολές και ψυχαγωγία. (Σημ. μπορείτε να κατεβάσετε τον κατάλογο των ταινιών της περιόδου 2009-10 σε μορφή pdf από εδώ)

* School Cinema. Εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, ημερίδες και κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

* Neaniko Plano / Subtitles. Υποτιτλισμοί και μεταφράσεις ταινιών για υποστήριξη των δράσεών του και αντίστοιχων φεστιβάλ και διοργανώσεων στην Ελλάδα.
* Εκδόσεις. Βιβλία και φυλλάδια για την ιστορία, τη θεωρία, την αισθητική και την τεχνική του κινηματογράφου.

Επίσης, οργανώνει κάθε χρόνο πληθώρα εκδηλώσεων (κινηματογραφικά αφιερώματα, εκθέσεις κλπ.) με στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την ανάπτυξη στην Ελλάδα προγραμμάτων που θα προωθούν την αισθητική καλλιέργεια, την καλλιτεχνική παιδεία και τη δημιουργική έκφραση των νέων.

Οι σκοποί του Νεανικού Πλάνου, όπως περιγράφονται στο ιδρυτικό Καταστατικό του (άρθρο 3) είναι:

* 1. Η στήριξη κάθε πρωτοβουλίας των νέων για έκφραση με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων (κινηματογράφος, βίντεο, τηλεόραση, πολυμέσα κλπ.) καθώς και η πληροφόρηση και η διακίνηση οπτικοακουστικών προγραμμάτων που παράγονται από παιδιά και νέους ή απευθύνονται σε παιδιά και νέους.
* 2. Η ενθάρρυνση για παραγωγή και η διευκόλυνση στη διανομή κινηματογραφικών ταινιών, βιντεοταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων που:
α. Εμπνέονται από αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση.
β. Αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων, τους βοηθούν να αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα.
γ. Κάνουν γνωστά στα παιδιά και στους νέους, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας, της επιστήμης και του πολιτισμού.

– Το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ είναι φορέας σταθερά επιχορηγούμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, ενισχύεται από το Υπουργείο Παιδείας / Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας / Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, το Media Desk Hellas και άλλους φορείς, ενώ είναι μέλος διεθνών οργανισμών και φορέων σχετικά με τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική εκπαίδευση.

– Για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του στο νομό Ηλείας έχει μόνιμη συνεργασία με τη Νομαρχία Ηλείας και ενισχύεται από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, το Δήμο Πύργου και άλλους δήμους του νομού.

Advertisements