ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ 2009-10

Η συμβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στην κινηματογραφική εκπαίδευση των παιδιών και των νέων της χώρας μας

Το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για την κινηματογραφική και γενικότερα την οπτικοακουστική παιδεία.

Το Νεανικό Πλάνο, που αποτελεί την ομπρέλα των δυο μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργία – Camera Zizanio, δραστηριοποιείται στον τομέα της Κινηματογραφικής Παιδείας τόσο των παιδιών και των νέων όσο και των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για πάνω από 15 χρόνια.

Οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν ένα πλέγμα εκδηλώσεων με προβολές και αναλύσεις ταινιών, κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και εκπαιδευτικούς, σεμινάρια, ημερίδες, εκδόσεις κλπ.

Από  την αρχή θέλαμε η προσπάθειά μας να έχει μια γερή θεωρητική βάση. Γι αυτό την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του Φεστιβάλ Ολυμπίας, το Δεκέμβρη του 1997, διοργανώσαμε στην Αρχαία Ολυμπία Διεθνή Συνάντηση με θέμα «Κινηματογράφος και Εκπαίδευση» .

Αν επιχειρούσαμε να καταγράψουμε όσα έχουμε προσφέρει στον τομέα της Κινηματογραφικής Παιδείας όλα αυτά τα χρόνια  θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες.  Περιοριζόμαστε στον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα στο δωδεκάμηνο από το περασμένο Φεστιβάλ Ολυμπίας (Δεκέμβριος 2009) μέχρι το φετινό (Δεκέμβριος 2010).

  1. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ολυμπίας 2009 και συγκεκριμένα τη βδομάδα (5-12 Δεκεμβρίου) λειτούργησαν 10 κινηματογραφικά εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν περίπου 200 παιδιά από το νομό Ηλείας αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Λειτούργησαν και πολυεθνικά εργαστήρια στα οποία πήραν μέρος 40 παιδιά από Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία και Ουγγαρία. Από  τα εργαστήρια παρήχθησαν 17 ταινίες μικρού μήκους.
  2. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολυμπίας και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή  Ένωση Κινηματογράφου για Παιδιά (European Children’ s Film Assocation – E.C.F.A.), την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2010 διοργανώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία Ευρωπαϊκή Συνάντηση με διεθνείς συμμετοχές με θέμα: «Ο Κινηματογράφος για Παιδιά και Νέους και η Κινηματογραφική Εκπαίδευση: Στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα». Εισηγητές ήταν οι Δημήτρης Σπύρου, Ελλάδα, Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, μέλος του Δ.Σ. της E.C.F.A.), Felix Vanginderhuysen, Βέλγιο,Πρόεδρος της Εταιρίας Διανομής Jekino Films και Γενικός Γραμματέας της E.C.F.A.,), Wangtae Lim, Νότια Κορέα, σκηνοθέτης καθηγητής στο Dong-Ah Institute of Media and Arts(DIMA)  και διευθυντής του DINFAC, DIMA International Filmmaking and Acting Camp for Youth), Kalman Czibolya, Ουγγαρία, υπεύθυνος του Workshop of Video and Art of Mako, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Zoom to Europe and Asia), Rose-Marie Strand, Σουηδία, Υπεύθυνη του Τμήματος Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους στο Art House Distributor Folkets Bio AB,), Charlotte Giese, Δανία, Υπεύθυνη του Τμήματος Children and Youth του Danish Film Institute), Jean Roke Patoudem, Γαλλία, Σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών, διευθυντής της PATOU FILMS), Andrzej Roman Jasiewicz, Πολωνία, πρόεδρος του Παιδικού και Νεανικού τμήματος της Εταιρίας Σκηνοθετών της Πολωνίας, Αντώνης Παπαδόπουλος, Σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας), Παύλος Χαραμής,  Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.) της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας (Ο.Λ.Μ.Ε.)
  3. Το Νεανικό Πλάνο σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς λειτουργεί το πρόγραμμα «Μαθήματα στο Σκοτάδι» που απευθύνεται σε παιδιά της περιφέρειας και περιλαμβάνει προβολές επιλεγμένων κινηματογραφικών έργων, κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά κι εκπαιδευτικούς και ειδικές ημερίδες για τη χρήση του κινηματογράφου σε ποικίλα πεδία στο σχολικό περιβάλλον. Την περασμένη περίοδο το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε Καστοριά, Βέροια, Αριδαία, Κρήτη κλπ. ενώ τη φετινή περίοδο καλύπτει την πιο ευαίσθητη περιοχή της νησιωτικής Ελλάδας, τη λεγόμενη «άγονη γραμμή», καθώς και απομονωμένα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό το διάστημα πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις, με προβολές και σεμινάρια σε  Καστελόριζο, Νίσυρο, Τήλο, Χάλκη, Κάρπαθο, Πάρο, Ρόδο και συνεχίζουμε.
  4. Στη διάρκεια των 9 πρώτων μηνών του 2010 και παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες το Φεστιβάλ Ολυμπίας κατάφερε να στείλει στο εξωτερικό σε κινηματογραφικά εργαστήρια και διεθνείς συναντήσεις 20 παιδιά. Συγκεκριμένα α) 10 παιδιά στο International Meeting of Children and Youth Film Festivals and Video Workshops Makó – Agyagfalva, 6-17 Ιουλίου 2010 που πραγματοποιήθηκε σε Ουγγαρία και Ρουμανία, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Youth in Action, β) δύο παιδιά στο Βερολίνο στο Διεθνές  Φεστιβάλ Νεανικών Ταινιών Jugendmedienfestival Berlin 2010, γ) τρία παιδιά στο Διεθνές κινηματογραφικό εργαστήριο στο βουνό Τάρα της Σερβίας  που οργανώθηκε από το Media Education Center του Βελιγραδίου (International Youth Film Camp, 30 Ιουλίου – 8 Αυγούστου 2010), δυο παιδιά στο 5th International Youth Media Summit, 11 – 20 Αυγούστου2010 στο Βελιγράδι, δ) δυο παιδιά στο Ιράν ως μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Hamedan Children Film Festival 2010, ένα παιδί ως μέλος της κριτικής επιτροπής νέων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
  5. Στελέχη του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio συμμετείχαν σε διεθνείς συναντήσεις με θέμα πάντα την κινηματογραφική, οπτικοακουστική παιδεία σε Δον Μπενίτο (Εξτρεμαδούρα, Ισπανία), Βιέννη (Αυστρία), Βρέσατς (Βοϊβοντίνα, Σερβία). Ας σημειωθεί ότι δεν κατέστη δυνατόν να ανταποκριθούμε και σε άλλες προσκλήσεις από έλλειψη της ελάχιστης δυνατότητας κάλυψης των αεροπορικών  μας εισιτηρίων.
  6. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις της ECFΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου)  με θέματα: «Διανομή ταινιών σε σχολεία» (Κρίστιασαν  Νορβηγίας), «Εναλλακτικά δίκτυα διανομής παιδικών ταινιών» (Βερολίνο), «Σχολικά κινηματογραφικά προγράμματα» (Φραγκφούρτη).
  7. Στελέχη του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio συμμετείχαν σε ημερίδες, συνέδρια και εργαστήρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Στελέχη και συνεργάτες Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio πρόσφεραν βοήθεια (τεχνικά μέσα και γνώσεις) για το γύρισμα ταινιών σε σχολεία .
  8. Με πρωτοβουλία της Camera Zizanio ταινίες που δημιούργησαν παιδιά από την Ελλάδα προβλήθηκαν σε συναντήσεις στο εξωτερικό (Ισπανία, Σερβία, Ρουμανία κλπ) ενώ άλλες στάλθηκαν για συμμετοχή σε Φεστιβάλ στην Κορέα, το Λίβανο, την Ιρλανδία, τη Βραζιλία, την Φινλανδία, την Αμερική  κλπ απ όπου αρκετές επέστρεψαν με βραβεία!
  9. Ψηφιακοί δίσκοι (DVD) με τις βραβευμένες ταινίες της Camera Zizanio στάλθηκαν για προβολή σε πολλά σχολεία στην Ελλάδα.
  10. Το Νεανικό Πλάνο με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς υλοποιεί για 8η χρονιά (!) το πρόγραμμα «Κυριακάτικα απογεύματα στο cine ΦΙΛΙΠ» που προσφέρει στα παιδιά και στους γονείς τους εξαιρετικής ποιότητας ταινίες με 2,50€ εισιτήριο.
  11. Το Νεανικό Πλάνο, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες εξακολουθεί να λειτουργεί τον κινηματογράφο ΦΙΛΙΠ στην Αθήνα, τον μοναδικό εξειδικευμένο κινηματογράφο για παιδικές και νεανικές ταινίες. Το cine ΦΙΛΙΠ ανήκει σο δίκτυο των Europa cinemas και πολύ συχνά διατίθεται δωρεάν σε σχολεία και συλλόγους για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
  12. Χιλιάδες μαθητές παρακολούθησαν τις κινηματογραφικές εκπαιδευτικές  προβολές επιλεγμένων ταινιών από την ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου σε όλη την Ελλάδα.
  13. Το Νεανικό Πλάνο διαθέτει τη μοναδική στην Ελλάδα ταινιοθήκη με βραβευμένες ταινίες για παιδιά και νέους. Η ταινιοθήκη περιλαμβάνει πάνω από 50 τίτλους και εμπλουτίζεται συνεχώς.
  14. Το πιο πρόσφατο απόχτημα είναι η αριστουργηματική ταινία του Ζαν Πωλ λε Σανουά «Το Σκασιαρχείο». Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου έγινε η δημόσια παρουσίαση της ταινίας στον κινηματογράφο ΦΙΛΙΠ και οργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Κινηματογραφική Παιδεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Συνδιοργανωτές ήσαν ο φορέας μας, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων και την παρακολούθησαν 300 εκπαιδευτικοί.
  15. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διαθέτει ένα τεράστιο αρχείο με χιλιάδες τίτλους κινηματογραφικών έργων για παιδιά και νέους που διατίθεται κατά καιρούς σε ερευνητές και φοιτητές. Το αρχείο της Camera Zizanio διαθέτει περίπου 3.000 νεανικές δημιουργίες κυρίως από την Ευρώπη ενώ οι 500 ελληνικές ταινίες είναι το πιο πολύτιμο αρχείο καθώς περιλαμβάνει  το σύνολο σχεδόν της νεανικής οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα τα 10 τελευταία χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά είναι τα μοναδικά αντίγραφα. Το Νεανικό Πλάνο βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΡΤ για την αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου αρχείου.
  16. Στο φετινό Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 11 ως τις 18 Δεκεμβρίου 2010 θα λειτουργήσουν πάνω από 10 εβδομαδιαία κινηματογραφικά εργαστήρια (σεναρίου, μοντάζ, σκηνοθεσίας, κουστουμιών). Παράλληλα θα λειτουργήσουν ταχύρυθμα διήμερα εργαστήρια για μαθητές από όλη την Ελλάδα. Θα διδάξουν επαγγελματίες του κινηματογράφου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα ταξιδέψουν στον Πύργο για να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια πάνω από 300 μαθητές.
  17. Σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση τα μαθήματα θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του διαδικτύου (live streaming) και θα έχουν την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα.
  18. Στον εκδοτικό τομέα η τελευταία μας παραγωγή είναι το βιβλίο του Σπ. Σιάκα «Animation με κούκλες – Από την ιδέα ως το τελικό μοντάζ». Μια πρωτότυπη εργασία η οποία οποίο αναφέρεται στην αξιοποίηση του κινουμένου σχεδίου σε ποικίλα πεδία στο σχολικό περιβάλλον. Την παρουσιάσαμε στο περσινό φεστιβάλ και δημιούργησε τεράστια εντύπωση σε Έλληνες και ξένους. Μάλιστα εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση και ετοιμάζεται η ανατύπωσή του.

Σχολιάστε