ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μεγάλοι σκηνοθέτες δίνουν τον δικό τους ορισμό για τον κινηματογράφο

 • Wim Wenders

Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω ζωγράφος ή αρχιτέκτονας, έπαιζα μουσική και μια άρεσε να γράφω ιστορίες. Μια μέρα συνειδητοποίησα ότι όλα όσα ήθελα να κάνω μπορούσαν  να ενωθούν σε μια μόνο δραστηριότητα. Κι επιπλέον με πλήρωναν για να το κάνω. Είναι τόσο ωραίο!

 • Agnes Varda

Ανήκει στα εκφραστικά μέσα που επιτρέπουν την επικοινωνία με τον άλλο και υπάρχουν πολλά είδη ταινιών, υπάρχουν διαφορετικά impacts, κάποιες γιατί είναι ωραίες, άλλες γιατί είναι εμπορικές, άλλες διακριτικές αλλά αξέχαστες.

 • Werner Schroeter

Στην αρχή είναι μια άδεια οθόνη, μετά μια εικόνα, ήχος: να είσαι μαζί με άλλους και να βλέπεις κάτι.

 • Sean Penn

Είναι κοντά στους φόβους μας, στην οργή μας,  στις compassions, σε όλα τα συναισθήματα, τα καλύτερα όπως και τα χειρότερα.

 • Jean-Pierre Mocky

Ο κινηματογράφος είναι ο δρόμος που διάλεξα, ένας αγώνας, μια πνευματική μάχη ενάντια στις προκαταλήψεις, τους ηλίθιους, εγώ αγωνίζομαι ενάντια στους μαλάκες.

 • Claude Lelouch

Είναι καλύτερος από τη ζωή, είναι καλύτερος από όλα, αυτό που μου επιτρέπει να μην είμαι ποτέ εντελώς απελπισμένος. Όταν δεν νοιώθω καλά πηγαίνω στο σινεμά, είναι η ασπιρίνη μου, το γιατρικό μου. Είναι η ζωή… στο καλύτερο!

 • Mike Leigh

Για μένα ο κινηματογράφος είναι τα πάντα Είναι η ζωή. Νοιώθω προνομιούχος που γεννήθηκα στον 20στό αιώνα γιατί αυτό μου επέτρεψε να γίνω σκηνοθέτης σε μια εποχή που ο κινηματογράφος είναι πραγματικά κινηματογράφος. Είναι ένα φανταστικό εργαλείο, πολύ excitant.

 • Atom Egoyan

Είναι το καλύτερο μέσο να πλησιάσεις το υποσυνείδητο.  Από τη στιγμή που άρχισαν να γίνονται ταινίες η κινηματογραφική γλώσσα δεν άλλαξε, τις κάνουμε με τον ίδιο τρόπο γιατί ανακαλύψαμε ένα εργαλείο που δείχνει πως ονειρευόμαστε.

 • Michel Deville

Είναι ένα μικρό κομμάτι φιλμ που βρήκα στο δρόμο, είναι μια συσκευή προβολής που έφτιαξα με ένα φακό τσέπης, έναν μεγεθυντικό φακό κι ένα χάρτινο κουτί: και νάμαι προβάλλοντας στον τοίχο!

 • Claude Chabrol

Αν δεν υπήρχε ο κινηματογράφος όταν γεννήθηκα θα το είχα εφεύρει εγώ γιατί ανταποκρίνεται σε ότι αγαπώ. Άνθρωποι που δουλεύουν για μένα ούτως ώστε αυτό που έχω στο μυαλό μου να πάρει σάρκα και οστά. Είναι μια εκπληκτική δύναμη.

 • Frank Capra

Ο κινηματογράφος είναι μια ασθένεια. Μόλις εισχωρήσει στο αίμα σας γίνεται γρήγορα η βασική ορμόνη, αντικαθιστά τα ένζυμα, ελέγχει την επίφυση, παίζει με την ψυχή σας. Όπως και με την ηρωίνη, το μόνο αντίδοτο στον κινηματογράφο, είναι ο κινηματογράφος!

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s