Βέροια

Σεμινάριο Κινηματογράφου για παιδιά Γυμνασίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

vivliothiki

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές της Βέροιας να γνωρίσουν την τέχνη του κινηματογράφου, να ανακαλύψουν τα μυστικά του και να γευτούν δυο από τις πιο σημαντικές κινηματογραφικές δημιουργίες του παγκόσμιου νεανικού κινηματογράφου. Το πρόγραμμα των «Μαθημάτων στο σκοτάδι» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας περιλαμβάνει:

 • Τριήμερο κινηματογραφικό σεμινάριο με προοπτική τη δημιουργία  ταινίας μικρού μήκους.
 • Κινηματογραφικές προβολές, ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους, με δυο βραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες από την εξειδικευμένη σε ταινίες για παιδιά και νέους ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου.

Και πιο αναλυτικά:

 • Στο κινηματογραφικό σεμινάριο μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές Γυμνασίου. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
 • Στο σεμινάριο οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις για τη γλώσσα και την τεχνική του κινηματογράφου αλλά και να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία ακολουθώντας όλη τη διαδικασία: ιδέα, σενάριο, γύρισμα, μοντάζ.
 • Το σεμινάριο συντονίζει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας, Νίκος Θεοδοσίου, μέλος της τριμελούς γραμματείας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Νεανικού Πλάνου και καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio.

Για τις δημόσιες προβολές επιλέχτηκαν οι ταινίες:

 • Σάββατο 11 Απριλίου, 7.00-9.00 το απόγευμα: «Βάλο», του Κάγια Γιουρικάλ, Φιλανδία, 83’. Μια ταινία εποχής που μας μεταφέρει στη μακρινή Φιλανδία την εποχή που υπέφερε κάτω από τον ζυγό του απολυταρχικού τσαρικού καθεστώτος της Ρωσίας και στηρίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Αφηγείται την περιπέτεια του μικρού Βάλο και των άλλων παιδιών ενός χωριού όταν οι αρχές κλείνουν το σχολείο τους κι αυτά αποφασίζουν να αντισταθούν. Είσοδος ελεύθερη (Η ταινία είναι κατάλληλη για μαθητές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης).
 • Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου, 6.00-8.00 το απόγευμα: «Η ξύλινη κάμερα», του Ντσαβένι Γουά Λουρούλι, Γαλλία-Ν. Αφρική-Αγγλία, 92’. Η ταινία αποκαλύπτει τη σύγχρονη Νότια Αφρική, έναν κόσμο διαφορετικό, αμείλικτο και σκληρό, με τρομερά διλλήματα για τους νέους που πρέπει να ζήσουν μέσα σ αυτόν. Αφηγείται την ιστορία του Μαντίμπα και του Σίφο, δυο παιδιών μιας παραγκούπολης στο Κέιπ Τάουν που αποχτούν με ένα περίεργο τρόπο ο ένας ένα όπλο κι άλλος μια κάμερα. Κι οι μοίρες τους σφραγίζονται… Είσοδος ελεύθερη (Η ταινία είναι κατάλληλη για μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Τις ταινίες θα προλογίζει ο Νίκος Θεοδοσίου. Οι προβολές των ταινιών γίνονται μέσα από το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς «Μαθήματα στο σκοτάδι» που σχεδίασε και υλοποιεί το Νεανικό Πλάνο. Το Νεανικό Πλάνο είναι ο πιο εξειδικευμένος φορέας για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο στην Ελλάδα. Οργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ένα από τα πέντε καλύτερα στο είδος του στον κόσμο και την Camera Zizanio, το πρώτο και πιο σημαντικό Ευρωπαϊκό φεστιβάλ ταινιών που έχουν κάνει παιδιά και νέοι.

Πρόγραμμα Σεμιναρίων

Σάββατο 11 Απριλίου
 • 10.00- 1.00 το πρωί, Μαθήματα στο σκοτάδι. Α’ Συνάντηση. Σεμινάριο κινηματογράφου για παιδιά Γυμνασίου. Με δηλώσεις συμμετοχής.
Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου
 • 10.00-1.00 το πρωί, Μαθήματα στο σκοτάδι. Β’ Συνάντηση. Σεμινάριο κινηματογράφου για παιδιά Γυμνασίου. Με δηλώσεις συμμετοχής.
 • 3.00-5.00 το απόγευμα, Μαθήματα στο σκοτάδι. Γ’ Συνάντηση. Σεμινάριο κινηματογράφου για παιδιά Γυμνασίου. Με δηλώσεις συμμετοχής.
Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου
 • 10.00-1.00 το πρωί, Μαθήματα στο σκοτάδι. Δ’ Συνάντηση. Σεμινάριο κινηματογράφου για παιδιά Γυμνασίου. Με δηλώσεις συμμετοχής. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρακολουθήσουν όλο τον κύκλο των συναντήσεων.

Ο αριθμός των θέσεων για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος, γι αυτό θα πρέπει να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s