Οι πρώτες νεανικές ταινίες στους Παξούς

workshop

Όποιος απληροφόρητος έμπαινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Παξών την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 το απόγευμα  σίγουρα θα έπεφτε από τα σύννεφα από το ασυνήθιστο θέαμα.

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη!  Όλες οι θέσεις πιασμένες από μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού ενώ  πάρα πολλοί στέκονταν όρθιοι.  Σίγουρα το θέμα του συμβουλίου θα ήταν πολύ σοβαρό. Στις θέσεις όμως των συμβούλων δεν κάθονταν αυτοί που θα έπρεπε αλλά… παιδιά του γυμνασίου και λυκείου!

Η εμφάνιση μιας οθόνης στο βάθος της αίθουσας άρχισε να λύνει το γρίφο. Τα παιδιά στις θέσεις των δημοτικών συμβούλων ήταν αυτά που συμμετείχαν σε ένα πενθήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο και σήμερα ήρθαν για να παρουσιάσουν δημόσια το αποτέλεσμα της  δουλειάς τους.

???????????????????????????????

Κι αυτό ήταν δυο ταινίες μικρού μήκους: η ταινία «Basket Roll» διάρκειας 2.30 λεπτών και το «Επείγον περιστατικό» 5 λεπτών.  Κι οι δυο ήταν επικεντρωμένες στο ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών.

Στην πρώτη οι μαθητές αντιμετωπίζουν με φαντασία και χιούμορ το πρόβλημα αναπηρίας που έχει ένας συμμαθητής τους ενώ στη δεύτερη αναδεικνύονται αρκετά από τα σύγχρονα ζητήματα των νέων όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός και η βία στο σχολείο αλλά και το οξύ πρόβλημα του αποκλεισμού των νησιών τις μέρες κακοκαιρίας.

Πριν την προβολή μίλησε αρκετά συγκινημένη η διευθύντρια του σχολείου  Φόνη Μάστορα  ενώ  η υπεύθυνη καθηγήτρια Πέπη Λύχνου αναφέρθηκε στο «Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών Μαθητών» της Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς  στα πλαίσια του οποίου έγινε το εργαστήριο.

Τέλος ο  υπεύθυνος του εργαστηρίου από τη μεριά του Νεανικού Πλάνου, Νίκος Θεοδοσίου μίλησε για τον τρόπο που δούλεψαν τις μέρες που προηγήθηκαν και των ενθουσιασμό με τον οποίο συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Μετά την προβολή το μικρόφωνο πήραν τα παιδιά που μίλησαν για την πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο στο νησί τους.

ergastirio1

Συνολικά 22 παιδιά πήραν μέρος στο εργαστήριο και αφιέρωσαν πολλές ώρες μετά τα μαθήματα  για να δουλέψουν για τις ταινίες τους πλαισιωμένα από πέντε εκπαιδευτικούς. Καθοριστική για την υλοποίηση του εργαστηρίου ήταν η συμβολή του Δήμου Παξών.

Τον ερχόμενο Δεκέμβρη οι ταινίες θα ταξιδέψουν στον Πύργο Ηλείας για να πάρουν μέρος στην 13η Camera Zizanio.

Advertisements

5 thoughts on “Οι πρώτες νεανικές ταινίες στους Παξούς

  1. Παράθεμα: Από τους Παξούς στη Βιέννη! | Μαθήματα στο σκοτάδι

  2. Παράθεμα: Ένα μικρό “Περιστατικό” που έγινε μεγάλο! | Μαθήματα στο σκοτάδι

  3. Παράθεμα: “Ονειρεύομαι ένα σχολείο με αισιόδοξους καθηγητές και χαρούμενους μαθητές ” : Συνένετευξη στο Tvxs των Καθηγητών που βοήθησαν στην παρ

  4. Παράθεμα: “Ονειρεύομαι ένα σχολείο με αισιόδοξους καθηγητές και χαρούμενους μαθητές ” : Συνένετευξη στο Tvxs των Καθηγητών που βοήθησαν στην παρ

  5. Παράθεμα: “Ονειρεύομαι ένα σχολείο με αισιόδοξους καθηγητές και χαρούμενους μαθητές ” : Συνέντευξη στο Tvxs των Καθηγητών που βοήθησαν στην παρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s