Αιγαίου περίπλους με προβολές και εργαστήρια

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤα «Μαθήματα στο σκοτάδι» – ταυτόχρονα με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και της 12ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio κατά την περίοδο 1η με 8 Δεκεμβρίου 2012 – ολοκλήρωσαν και το δικό τους μικρό κινηματογραφικό ταξίδι για το 2012 στην ελληνική επαρχία με εξορμήσεις στην Ρόδο και στην Κω, και επίσης στις Σπέτσες και στην Ύδρα.

Σε αυτά τα νησιά πραγματοποίησαν 25 εκδηλώσεις (προβολές  & αναλύσεις ταινιών, επιμορφωτικές εκδηλώσεις, και ένα μίνι κινηματογραφικό εργαστήριο animation) που παρακολούθησαν περίπου 2190 μαθητές και 135 εκπαιδευτικοί και γονείς.

ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Πρώτος προορισμός ήταν το νησί της Ρόδου, όπου πραγματοποίησαν ένα Πενθήμερο Κινηματογραφικών Δράσεων στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Ρόδου και στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ενυδρείου με την συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ρόδου, του Ενυδρείου Ρόδου και της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρόδου «Θέασις». Έγιναν προβολές και αναλύσεις ταινιών από την Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, με ταινίες πάντα εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας, την Unicef και την Unesco και ένα μίνι κινηματογραφικό εργαστήριο animation.

Αναλυτικότερα από την Δευτέρα 3 έως και την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 10 προβολές και αναλύσεις των ταινιών «Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα», «Ο Desmond και το τέρας του βάλτου», «Βάλο», «Άμεση επιβίβαση» και «Άλματα» για τα παιδιά των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, καθώς και των ταινιών «Πετώντας στα τυφλά» και «Ξύλινη Κάμερα» για τα παιδιά Γυμνασίου. Επίσης πραγματοποιήσαν και την προβολή & ανάλυση της ταινίας «Βάλο» στην Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Κοσκινού, ύστερα από την πρόσκληση του εκπαιδευτικού κ. Πάνου Δρακόπουλου (φωτογραφίες και περιγραφή της δράσης μας μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο της τάξης του http://ouranopoihmatakia.blogspot.gr/2012/12/1.html ).

Η κα. Λουκία Ορφανού, Διευθύντρια 7ου Γυμνασίου Ρόδου μας έστειλε τις εντυπώσεις της όπως και τα σχόλια των μαθητών της από τις ταινίες που παρακολούθησαν:

«Συγχαρητήρια για την επιλογή των ταινιών ‘Ξύλινη Κάμερα’ και ‘Πετώντας στα τυφλά’ που παρακολούθησε το σχολείο μας στην Ρόδο στις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Σχόλια των μαθητών μας στο ιστολόγιο http://opiokalosomathitis-mm.blogspot.gr/2012/11/7.html#comment-form .»

Όμως η επίσκεψή μας στην Ρόδο ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, όταν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» επισκέφθηκαν το τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καλαβάρδων Ρόδου, με τις προβολές και αναλύσεις των ταινιών «Ο Desmond και το τέρας του βάλτου»και «Άλματα» για τα παιδιά και την υλοποίηση και ενός μίνι κινηματογραφικού εργαστηρίου animation με την δημιουργία 6 ταινιών μικρού μήκους εξολοκλήρου από τα 28 παιδιά του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Καλαβάρδων.

Η όμορφη μέρα για μικρούς και μεγάλους έκλεισε με την απογευματινή προβολή της βραβευμένης από τον Ο.Η.Ε. ταινίας για το δικαίωμα του παιδιού σην εκπαίδευση «Το Σκασιαρχείο» για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

-Η κα. Παναγιώτα Πελεκάνου, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καλαβάρδων μας γράφει:

«Αυτό το Σάββατο ήταν υπέροχο, δημιουργικό και διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους. Όσοι παρευρέθηκαν, συμμετείχαν ή παρακολούθησαν τις προβολές και τα εργαστήρια πιστεύω ότι κέρδισαν πολλά. Τα παιδιά είδαν τις ταινίες, έφτιαξαν ταινίες με τη βοήθεια των συνεργατών του Νεανικού Πλάνου Κώστα Κορρέ και Τέτας Γεωργακοπούλου, και μάλιστα είδαν αμέσως τις ταινίες τους με μεγάλη χαρά. Η προβολή της ταινίας «Το Σκασιαρχείο» δεν είχε μεγάλη συμμετοχή, αλλά ήταν μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία για τους λίγους που την παρακολούθησαν.

Ευχαριστούμε όσους εκπαιδευτικούς – αν και Σάββατο – συμμετείχαν σε αυτή τη δράση αλλά και τους γονείς που βοήθησαν στα εργαστήρια. Η παρουσία και η βοήθειά τους ήταν πολύτιμη. Ευχαριστούμε και τον Πολιτιστικό Σύλλογο για την υποστήριξη αυτής της δράσης. Κυρίως όμως ευχαριστούμε τον Κώστα Κορρέ και την Τέτα Γεωργακοπούλου που αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν να διαθέσουν αυτή την ημέρα σε εμάς εξαιτίας της αγάπης τους για τα παιδιά και τον κινηματογράφο.

Ελπίζουμε αυτή η ημέρα να είναι η αφορμή για μια γενικότερη ενασχόληση των παιδιών με τον κινηματογράφο και την παραγωγή ταινιών, γιατί είναι μια δημιουργική και απολαυστική διαδικασία.»

Περιγραφή από το ιστολόγιο του σχολείου & φωτογραφίες από το μίνι εργαστήριο animation

http://blogs.sch.gr/dimkalavar/?p=706

https://www.dropbox.com/sh/prl1sz0frykaukj/kGIHSIyeU#/

ΣΤΗΝ ΚΩ

Την επόμενη εβδομάδα τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» βρέθηκαν στην Κω.. Εκεί πραγματοποίησαν ένα Τετραήμερο Κινηματογραφικών Προβολών σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Κινηματογράφου Ορφέα.

Αναλυτικότερα από την Τρίτη 11 έως και την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν προβολές και αναλύσεις των ταινιών «Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα», «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια», «Βάλο», «Άλματα» και «Μια ιστορία για τον Άη-Βασίλη» για τα παιδιά των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, καθώς και των ταινιών «Πετώντας στα τυφλά» και «Fighter» για τα παιδιά του Γυμνασίου, ενώ παρουσιάστηκαν επίσης ορισμένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και για την Camera Zizanio.

ΥΔΡΑ – ΣΠΕΤΣΕΣ

Παράλληλα την ίδια περίοδο τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» βρέθηκαν και στον Σαρωνικό, με σύντομες επισκέψεις στις Σπέτσες και στην Ύδρα. Στις Σπέτσες πραγματοποιήθηκε ένα Διήμερο Κινηματογραφικών Προβολών με προβολές ταινιών για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου, την Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της Καποδιστριακής Στέγης.

Αναλυτικότερα έγιναν παρουσιάσεις και αναλύσεις των ταινιών «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια» και «Άμεση Επιβίβαση». Τα «Μαθήματα στο σκοτάδι». Ύστερα στην Ύδρα την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου, πραγματοποιήθηκε η προβολή της βραβευμένης ταινίας «Fighter» για τα παιδιά του Λυκείου. Επίσης και στα δύο νησιά ενημερώθηκαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και για την Camera Zizanio.

Πιάνουμε στεριά…

Όμως το γοητευτικό εκπαιδευτικό κινηματογραφικό μας ταξίδι δεν τελειώνει με το τέλος του χρόνου, αλλά συνεχίζεται και τον Ιανουάριο, όταν τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» θα κατευθυνθούν προς την Θεσσαλία και αρχές Φεβρουαρίου προς την Πελοπόνησσο, και πιο συγκεκριμένα στον Βόλο και την Καλαμάτα αντίστοιχα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s