Να έρθετε πάλι!

Λέρος: καθ οδόν για ένα «μάθημα στο σκοτάδι»

Με το τέλος της σχολικής χρονιάς ολοκληρώθηκαν, γι αυτή τη περίοδο, και τα «Μαθήματα στο Σκοτάδι». Αλλά υπόσχονται να επανέλθουν με μεγαλύτερη ορμή την επόμενη. Κι αυτό γιατί είναι απαίτηση των χιλιάδων παιδιών απ όλη την Ελλάδα που τα παρακολούθησαν. Ειδικά από αυτά των ακριτικών περιοχών. Η δίψα για έναν ποιοτικό κινηματογράφο είναι μεγάλη.

Έναν μικρό απολογισμό των τελευταίων ταξιδιών των «Μαθημάτων» που ολοκληρώθηκαν στα Δωδεκάνησα κάνει ο συνεργάτης του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ, Κώστα Κορρές.

Θα προτάξουμε όμως το γράμμα μιας μικρής μαθήτριας από τη Σύμη

Αγαπητέ μου κύριε Κορρέ,

Αυτή η ταινία «Ο Ψύλλος» ήταν πολύ ξεχωριστή από όλες που έχω δει μέχρι στιγμής. Εμένα μου άρεσε γιατί είχε πολύ συγκίνηση, δράση και χαρά. Ελπίζω να άρεσε σε όλα τα παιδιά του σχολείου μας, κι ακόμα περισσότερο στους δασκάλους και τις δασκάλες μας.

Εύχομαι να έρθετε ακόμη μια φορά στο σχολείο μας για να δούμε άλλη μια ωραία ταινία, και να ακούσουμε τα αγαπημένα σας λόγια που με τόσο αγάπη ήρθατε και μας είπατε.

Ελένη Μαστρογιαννάκη, Γ΄ Τάξη 1ου Δημοτικού Σχολείου Σύμης

Τον Μάϊο τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» συνέχισαν το γοητευτικό κινηματογραφικό τους ταξίδι σε απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επαρχίας, με εξορμήσεις σε τέσσερα νησιά των Δωδεκανήσων και τρεις περιοχές της Χαλκιδικής, όπου πραγματοποίησαν 20 εκδηλώσεις (προβολές & αναλύσεις ταινιών) που παρακολούθησαν περίπου 1250 μαθητές και 80 εκπαιδευτικοί & γονείς.

Κάλυμνος

Αναλυτικότερα την Δευτέρα 14 Μαΐου επισκέφτηκαν την Λέρο όπου στο Λακκί πραγματοποίησαν την προβολή της βραβευμένης ταινίας «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια»  για μικρότερα παιδιά του νηπιαγωγείου. Ύστερα βρέθηκαν στην Κάλυμνο, όπου από την Τρίτη 15 έως και την Πέμπτη 17 Μαΐου πραγματοποίησαν ένα Τριήμερο Κινηματογραφικών Προβολών και αναλύσεων των ταινιών «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια», «Ο Ψύλλος», και «Βάλο» για τα παιδιά τριών Δημοτικών Σχολείων, καθώς και της ταινίας «Το Σκασιαρχείο» για τους εκπαιδευτικούς.

Κατόπιν επισκέφτηκαν όμορφο νησί της Σύμης, όπου από την Παρασκευή 18 έως και την Δευτέρα 21 Μαΐου πραγματοποίησαν 4 προβολές και αναλύσεις των ταινιών «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια», «Ο Ψύλλος», και «Βάλο» για τα παιδιά των δύο νηπιαγωγείων και των δύο Δημοτικών Σχολείων του νησιού. Επίσης έκαναν και μία παράλληλη απογευματινή προβολή -της βραβευμένης ταινίας από τον Ο.Η.Ε για το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση – «Το Σκασιαρχείο» και έδειξαν και ορισμένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και για την Camera Zizanio.

Σύμη

Παράλληλα την ίδια περίοδο, τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» βρέθηκαν στην Χαλκιδική, όπου αρχικά την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Μαΐου πραγματοποίησαν ένα Διήμερο Κινηματογραφικών Προβολών στον Πολύγυρο, με προβολές και αναλύσεις των ταινιών «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια» και «Άλματα» για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου. Ύστερα την Δευτέρα 21 Μαΐου επισκέφτηκαν τα Νέα Μουδανιά και την Τρίτη 22 Μαΐου την Νικήτη όπου έκαναν τις προβολές της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια» και «Άλματα» για τα παιδιά των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων.

Η εξόρμηση των «Μαθημάτων στο σκοτάδι» για το φετινό σχολικό έτος ολοκληρώθηκε στα Δωδεκάνησα και στην Ρόδο, όπου την Τετάρτη 23 Μαΐου έκαναν προβολές και αναλύσεις των ταινιών «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια» και «Άλματα» για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου.

Ρόδος

Ευχαριστούμε πολύ για την θερμή ανταπόκριση, τη φιλόξενη διάθεση και την ενθουσιώδη υποστήριξη που δείχνουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθήματα στο σκοτάδι» οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, καθώς χάρη σε εκείνους κατορθώσαμε και οργανώσαμε 220 προβολές κι αναλύσεις ποιοτικών παιδικών και νεανικών ταινιών, 28 επιμορφωτικές συναντήσεις και κινηματογραφικά εργαστήρια σε 64 περιοχές της ελληνικής επαρχίας τα τελευταία δύο χρόνια, και συνεχίζουμε να προσπαθούμε με την βοήθεια των παιδιών να φωτίσουμε λιγάκι τις σκοτεινές & δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» είναι ένα πρόγραμμα του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους», το οποίο δεν λαμβάνει καμία οικονομική κρατική επιχορήγηση ή ιδιωτική χορηγία, και με τα έσοδα από το μειωμένο εισιτήριο των 3 ευρώ ανά παιδί αυτοχρηματοδοτείται και συνεχίζει να υπάρχει. Παρά την οικονομική στενότητα, σε όλες τις περιοχές ξεκαθαρίζουμε σε κάθε σχολείο ότι όσα παιδιά έχουν οικονομικό πρόβλημα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τις προβολές μας, ενώ έχουμε επισκεφθεί και αφιλοκερδώς περιοχές όπως η Χάλκη και ο Άη-Στράτης.

Το καλοκαίρι τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» θα κάνουν ένα διάλειμμα μαζί με τα σχολεία, αλλά θα πραγματοποιήσουν δωρεάν προβολές ταινιών στα παιδιά που φιλοξενούνται στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, και επίσης θα διοργανώσουν βιωματικά κινηματογραφικά εργαστήρια δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους & animation για παιδιά & ενήλικες, τέλη Ιουνίου στα Ιωάννινα και αρχές Ιουλίου στην Κόνιτσα. Τέλος σχεδιάζουν να υλοποιήσουν και ένα Πενθήμερο Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου & παράλληλων κινηματογραφικών εργαστηρίων στην Ναύπακτο τον Ιούλιο.

Κώστας Κορρές, Υπεύθυνος για τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» & την διοργάνωση κιν. εργαστηρίων

Ζωγραφιές των παιδιών της Λέρου

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s