Ο κινηματογράφος στην «εξορία»!

Άη Στράτης

O  Άη Στράτης είναι ένα όμορφο νησάκι του ΒΑ Αιγαίου. Στην ιστορία όμως έχει μείνει ως ένας επαχθής τόπος εξορίας καθώς για πολλές δεκαετίες, από το 1928 ως το 1962, λειτούργησε ως τόπος υποδοχής των ανεπιθύμητων της κεντρικής εξουσίας.

Μήπως όμως και σήμερα, οι ελεύθεροι κάτοικοί του (διακόσιοι όλοι κι όλοι)  είναι στιγμές που νοιώθουν το ίδιοι ανεπιθύμητοι; Για δυο βδομάδες, στα τέλη Απριλίου, το νησί βρέθηκε αποκλεισμένο ακτοπλοϊκά κι οι κάτοικοί στερήθηκαν πολλά είδη πρώτης ανάγκης, οι μαθητές τους δασκάλους τους και πολά άλλα.

Αυτά τα παιδιά του Άη Στράτη, είκοσι όλα κι όλα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δεν ξέχασε το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ και στις συχνές επισκέψεις του στις ακριτικές περιοχές, σκέφτηκε να τους προσφέρει μια γεύση ποιοτικού  κινηματογράφου.

Αυτό που ακολουθεί είναι ένας μικρός απολογισμός από την τελευταία εξόρμηση του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ στη ελληνική περιφέρεια.

Τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου τα  «Μαθήματα στο σκοτάδι»  βρέθηκαν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου πραγματοποίησαν 11 εκδηλώσεις (προβολές & αναλύσεις ταινιών) που παρακολούθησαν περίπου 630 μαθητές και 90 εκπαιδευτικοί & γονείς.

Προβολή στη Λήμνο

Αναλυτικότερα την Δευτέρα 30 Απριλίου και την Τετάρτη 2 Μαΐου επισκέφτηκαν την Λήμνο όπου στην Μύρινα και στον Μούδρο πραγματοποίησαν οκτώ προβολές και αναλύσεις των ταινιών «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια», «Ο Ψύλλος» και «Βάλο» για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου, και των ταινιών «Ξύλινη Κάμερα» και «Fighter» για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Επίσης έκαναν και μία παράλληλη απογευματινή προβολή -της βραβευμένης ταινίας από τον Ο.Η.Ε για το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση – «Το Σκασιαρχείο» και έδειξαν και ορισμένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και για την Camera Zizanio.

Άη Στράτης

Ύστερα επισκέφτηκαν το απομακρυσμένο και απομονωμένο νησί του Άη-Στράτη, όπου την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Μαΐου πραγματοποίησαν 3 προβολές και αναλύσεις ταινιών για τα 20 παιδιά και τους λιγοστούς αλλά φιλόξενους κατοίκους & εκπαιδευτικούς του νησιού. Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Άη-Στράτη για την ευγενική μας φιλοξενία, τους εκπαιδευτικούς για την πολύτιμη βοήθειά τους, και τα μικρότερα παιδιά για τις καταπληκτικές ζωγραφιές που μας έκαναν δώρο ύστερα από την παρακολούθηση της ταινίας «Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα»!

Ο κ. Αναστάσιος Κοϊμάς, εκπαιδευτικός Β-θμιας εκπαίδευσης, μας έστειλε τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή μας εκεί:

 «Μέσα στη γενικότερη αίσθηση πτώχευσης –οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής-  που βιώνουμε στη χώρα είναι σημαντική ανάσα πολιτισμού για το μικρό και συχνά παραμελημένο νησί μας, όταν ομάδες όπως το Νεανικό Πλάνο μας θυμούνται και με τις παρεμβάσεις τους προσθέτουν το  λιθαράκι τους στη διαμόρφωση της πολιτιστικής συνείδησης τόσο των παιδιών και των νέων όσο και των κατοίκων και των εκπαιδευτικών του Άη Στράτη.

Η πρώτη ταινία που προβλήθηκε («Το σκασιαρχείο» του Jean-Paul Le Chanois) με κοινό κατοίκους κι εκπαιδευτικούς του νησιού έδωσε μια εξαιρετική  αφορμή για διάλογο σχετικά με το ρόλο του σχολείου και την αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία όχι μόνο μετά τη λήξη της ταινίας αλλά και σε κατοπινές συζητήσεις μεταξύ μας.  Συζητήσεις που καμιά φορά από κεκτημένη ταχύτητα καθημερινότητας γίνονται με διεκπεραιωτικό ύφος  και τότε είναι που χρειάζεται να ξαναβάλουμε την έμπνευση του δασκάλου Pascal στις κουβέντες μας.

Η ταινία που απευθυνόταν στα μικρότερα παιδιά («Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα» του Jannik Hastrup) ήταν μαγευτική και τα εξέθετε σε μια υψηλή αισθητική πολύ διαφορετική από την αισθητική τύπου Ντίσνει, με την οποία βομβαρδίζονται καθημερινώς. Η ταινία ευαισθητοποίησε  τα παιδιά και στο τέλος το καθένα αποτύπωσε τις εντυπώσεις του ζωγραφίζοντας  ό,τι το άγγιξε περισσότερο από αυτήν την πλούσια σε θεματικές ταινία.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά προβλήθηκε η ταινία «Fighter»  της Natasha Arthy, ταινία που τα προβλημάτισε πάνω σε ζητήματα αναζήτησης της ταυτότητας  στην εφηβική ηλικία, αναζήτηση που περνάει μέσα από τον αγώνα ενάντια στα εμπόδια που θέτει ο ίδιος μας ο εαυτός προκειμένου να ακολουθήσει κανείς τα όνειρά του.

Ο διάλογος, η δημιουργική έκφραση, οι προβληματισμοί ήταν για δυο μέρες ο προβολέας που φώτισε το πανί, όπου προβάλλεται η ζωή μας εδώ στο νησί. Ευχαριστούμε τον Κώστα Κορρέ, το Νεανικό Πλάνο και τα Μαθήματα στο Σκοτάδι γι’ αυτό το φως.»

Οι μικροί μαθητές του Άη Στράτη ζωγραφίζουν εμπνευσμένοι από την ταινία «Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα».

Κι αυτές είναι οι ζωγραφιές των παιδιών

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s