Κινηματογραφική «απόδραση» στη Λακωνία!

Εργαστήριο κινουμένου σχεδίου στα Παπαδιάνικα με τον Ευάγγελο Βλαχάκη

Τα  «Μαθήματα στο σκοτάδι»  συνέχισαν το κινηματογραφικό τους ταξίδι και τον Απρίλιο με την επίσκεψή τους στην Λακωνία, όπου πραγματοποίησαν 8 εκδηλώσεις (προβολές & αναλύσεις ταινιών) που παρακολούθησαν περίπου 430 μαθητές και 40 εκπαιδευτικοί & γονείς. Παράλληλα οργάνωσαν και υλοποίησαν και ένα κινηματογραφικό εργαστήριο animation για 60 μαθητές σε συνεργασία & με την ευγενική προσφορά της κινηματογραφικής ομάδας «ΚΙΝΟglaz» και ιδιαίτερα του Ευάγγελου Βλαχάκη κινηματογραφιστή και μόνιμου κάτοικου της περιοχής.

Αναλυτικότερα την Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Απριλίου επισκέφτηκαν την Αρεόπολη όπου πραγματοποίησαν τέσσερις προβολές και αναλύσεις των ταινιών «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια» και «Βάλο» για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου, και της ταινίας «Fighter» για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Αρεόπολη

Ύστερα την Τετάρτη 4 Απριλίου επισκέφτηκαν τα Παπαδιάνικα Λακωνίας την προβολή της ταινίας  κινουμένων σχεδίων «Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια» για τα μικρότερα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου και της ταινίας «Άλματα» για τα μεγαλύτερα παιδιά του Δημοτικού, ενώ παράλληλα υλοποίησαν και ένα εισαγωγικό εργαστήριο κινούμενης εικόνας από την κιν/κή ομάδα KINOglaz για τα 60 παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ασωπού.

Παπαδιάνικα

Ο εκπαιδευτής κινηματογραφιστής Ευάγγελος Βλαχάκης της ομάδας  KINOglaz μας περιγράφει τις εντυπώσεις του από το εργαστήριο:

«Στο εργαστήριο συμμετείχαν 60 παιδιά. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 30 περίπου, ανάλογα με την ηλικία τους. Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από τους μαθητές των τάξεων, τετάρτης, πέμπτης και έκτης, μετά από μια σύντομη παρουσίαση των βασικών αρχών δημιουργίας ταινιών κινούμενης εικόνας (μέσω επίδειξης flipbookκαι προβολής δύο ταινιών μικρού μήκους), εργάστηκε στην δημιουργία χαρακτήρων (κούκλες από ανακυκλώσιμα υλικά) και μέσω της διαδικασίας των λήψεων με την κάμερα, δημιούργησε το πειραματικό ταινιάκι με τίτλο «Απόδραση από την Ντενεκεδούπολη». Η συνολική εκτίμηση της εμπειρίας αυτής ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστη για τα παιδιά με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έκκληση πολλών μαθητών για επανάληψη του εργαστηρίου με πιο αναλυτική παρουσίαση και μεγαλύτερη εμπλοκή τους στην όλη διαδικασία δημιουργίας μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας με την τεχνική που επιδείχθηκε. Η ίδια παρουσίαση ακολουθήθηκε και με τη δεύτερη ομάδα, την οποία αποτελούσαν μαθητές και μαθήτριες  των τάξεων πρώτης, δευτέρας και τρίτης. Λόγω του περιορισμένου χρόνου (2 ½ ώρες), η ταινία τους ήταν αρκετά πρωτόλεια, χωρίς αυτό να τους εμποδίσει από την απόλαυση και τη χαρά της δημιουργίας.

Η σχολική τους ημέρα εκείνη την Τετάρτη , κύλισε ευχάριστα και δημιουργικά, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις , τόσο από τις προβολές όσο και από το εργαστήρι που ακολούθησε.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την άψογη συνεργασία μας και ιδιαιτέρως τη διευθύντρια κα Μαρία Κριτικού, καθώς και το σύλλογο γονέων, όπως και τον αντιδήμαρχο κ. Σούρλα για την παραχώρηση της αίθουσας στο κτίριο του Δημαρχείου Μονεμβασίας στα Παπαδιάνικα.»

Εδώ μπορείτε να δείτε τη μικρή ταινία που δημιούργησαν τα παιδιά στα Παπαδιάνικα.

Τέλος μετά τα Παπαδιάνικα, τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» βρέθηκαν στους Μολάους, όπου την Πέμπτη 4 Απριλίου πραγματοποίησαν προβολές και αναλύσεις των ταινιών «Ξύλινη Κάμερα» και «Fighter» για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς επίσης και ορισμένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και για την Camera Zizanio.

Μολάοι

Όμως το δημιουργικό κινηματογραφικό μας ταξίδι στις απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας συνεχίζεται και τον Μάϊο, όταν τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» θα επισκεφτούν περιοχές της Χαλκιδικής και επίσης θα σαλπάρουν για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s