ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ  ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Το μήνα Μάιο δίνεται η μοναδική ευκαιρία σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο- εργαστήριο πάνω στην κινηματογραφική δημιουργία από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Camera Zizanio και σκηνοθέτη Νίκο Θεοδοσίου.
Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να εντάξουν τα οπτικοακουστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά είναι ανοιχτό σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στα μυστικά της κινηματογραφικής τέχνης και τη δημιουργία ταινιών μυθοπλασίας.
Το σεμινάριο θα έχει εργαστηριακή μορφή καθώς οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο ν αποχτήσουν θεωρητικές γνώσεις αλλά και πραχτική εμπειρία. Θα ακολουθήσει βήμα το βήμα την πορεία δημιουργίας μιας ταινίας, από την ιδέα ως το τελικό μοντάζ, και θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία μιας συλλογικής ταινίας μικρού μήκους.
Όλη η διαδικασία εμπλουτίζεται με την προβολή αποσπασμάτων ταινιών αλλά και ταινιών που έχουν δημιουργήσει παιδιά και έχουν διακριθεί στην Camera Zizanio.
Το σεμινάριο χωρίζεται σε τέσσερις αυτόνομες ενότητες τρίωρης διάρκειας και η κάθε μία περιλαμβάνει:

Πρώτη ενότητα
To Σενάριο. Η διαδικασία από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την μετατροπή της σε κινηματογραφικό σενάριο. Τεχνικές γραψίματος σεναρίου. Διασκευή λογοτεχνικού έργου. Παρουσίαση του προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή για τη συγγραφή σεναρίων celtx. Προβολή αποσπασμάτων από ταινίες.

  • Επιλογή μιας ιστορίας που γίνει ταινία στα πλαίσια του σεμιναρίου.

Δεύτερη ενότητα
Η γλώσσα του κινηματογράφου. Το κάδρο, τα πλάνα, οι σκηνές, οι γωνίες λήψεις, οι κινήσεις της κάμερας. Η σημασία όλων αυτών στην κινηματογραφική αφήγηση. Παρουσίαση μέσα από power point, αλλά και πρακτικές ασκήσεις με την κάμερα. Δημιουργία story board.

  • Ντεκουπάζ του σεναρίου που θα γίνει ταινία

Τρίτη ενότητα
Τεχνικές λήψης. Αναγκαίος εξοπλισμός για το γύρισμα μιας ταινίας. Οι ψηφιακές κάμερες, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές, δυνατότητες και αδυναμίες. Ρυθμίσεις κάμερας, ήχος, φωτισμός. Το κινηματογραφικό συνεργείο (επαγγέλματα του κινηματογράφου) και ο καθοριστικός ρόλος του καθενός. Οργάνωση του γυρίσματος μιας ταινίας.

  •  Γύρισμα της ταινίας

Τέταρτη ενότητα
Μοντάζ. Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση μιας από τις πιο κρίσιμες διαδικασίες δημιουργίας μια ταινίας. Το μοντάζ στον υπολογιστή. Επίδειξη επαγγελματικών και ερασιτεχνικών προγραμμάτων. Μοντάζ εικόνας και ήχου. Η μουσική και ο ρόλος της σε μια ταινία.

  • Μοντάζ της ταινίας που γυρίστηκε στην προηγούμενη συνάντηση.

Το σεμινάριο είναι μια συνεργασία του Νεανικού Πλάνου (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους) και του Εργαστηρίου Κουκλοθεάτρου και κινούμενης εικόνας. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Ημερομηνίες σεμιναρίου: Έναρξη, Τετάρτη 16 Μαΐου 2012, και όλες οι επόμενες Τετάρτες μέχρι τις 6 Ιουνίου 2012 (σημείωση: ενδέχεται οι ανάγκες για την ολοκλήρωση του κύκλου να κάνουν αναγκαία και μια ακόμα Τετάρτη)
Ώρες: 17.30 – 20.30
Τόπος: Εργαστήριο Κουκλοθέατρου και κινούμενης εικόνας, Κρέοντος 110 (Στάση μετρό Σεπόλια)

Πληροφορίες για το κόστος και δηλώσεις συμμετοχής: στο neanikoplano@gmail.com , theodosiou@olympiafestival.gr ή στο τηλέφωνο 2108664470 (ώρες γραφείου)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s