Δημιουργώντας με τη γενιά της ψηφιακής τεχνολογίας

Το Νεανικό Πλάνο αν και «φυσιολογικά» (με τη παράλογη λογική των ημερών της κρίσης) θα έπρεπε να περιορίσει τη δράση του, ακολουθεί μια πορεία ενάντια στο ρεύμα.

Συνεχίζοντας  το εκπαιδευτικό του έργο με προβολές ταινιών εξαιρετικής ποιότητας για μαθητές σε όλη την Ελλάδα, το επεκτείνει προσφέροντας  τη δυνατότητα στα παιδιά μέσα από κινηματογραφικά εργαστήρια να γίνουν τα ίδια δημιουργοί οπτικοακουστικών έργων.

Παρουσιάζοντας αυτά τα εργαστήρια σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις του συνεργάτη του Νεανικού Πλάνου, σκηνοθέτη Σπύρου Δομαζάκη από το 7ο Δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής.

Εντυπώσεις από το κινηματογραφικό εργαστήριο στο 7ο δημοτικό Αγ. Παρασκευής

Στήριξα το τριπόδι στο δάπεδο και στερέωσα την κάμερα επάνω του. Είχαμε φτάσει στο στάδιο του γυρίσματος και τα παιδιά είχαν πάρει τις θέσεις τους, καθένα σύμφωνα με την ειδικότητα που είχε επιλέξει. Δείχνοντάς τους την κάμερα, είχα πει στα παιδιά εκτός από το κουμπί εγγραφής, να μην πατάνε κανένα άλλο, αφού είναι δύσκολο να εξοικειωθούν γρήγορα με κάτι που μόλις εκείνη τη μέρα έβλεπαν για πρώτη φορά. Προς μεγάλη μου έκπληξη όμως, όταν επέστρεψα δίπλα στην κάμερα μετά από μία ολιγόλεπτη απουσία, είδα τα τρία παιδιά που είχα αφήσει να την προσέχουν, να έχουν βρει το κουμπί απεικόνισης, να βλέπουν το πλάνο που αμέσως πριν είχαμε γυρίσει (ήταν μόλις το πρώτο μας) και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους σαν να επρόκειτο για έμπειρους επαγγελματίες.

Έκπληξη αλλά και συνειδητοποίηση ότι αυτή είναι η γενιά της ψηφιακής τεχνολογίας.

Συνεχίσαμε το γύρισμα και τα παιδιά ολοκλήρωσαν τις δύο σκηνές που περιείχε το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, εφαρμόζοντας όλα όσα έμαθαν στο πρώτο μέρος, που είχε μόνο θεωρία.

Τα παιδιά που παρακολούθησαν το εργαστήριο ήταν της έκτης δημοτικού και χάρη στην δασκάλα τους κα Βίκυ Χολέβα, που ασχολείται με τον κινηματογράφο και πολύ συχνά τους προβάλλει ταινίες (ήταν η ίδια που είχε την ιδέα να γίνει το εργαστήριο), έχουν αναπτύξει κινηματογραφική αντίληψη και νομίζω ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορέσουν να φτιάξουν τη δική τους μικρού μήκους ταινία.

Επίσης, η παρουσία του διευθυντή του σχολείου κου Γιάννη Λογοθέτη είναι καθοριστική, αφού με την στάση του δημιουργεί στα παιδιά και τους δασκάλους την ατμόσφαιρα που χρειάζεται για να αναπτυχθούν τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Θεωρώ ότι τα παιδιά είναι πολύ τυχερά που βρίσκονται στα χέρια τόσο δραστήριων και δημιουργικών εκπαιδευτικών, αφού τα τροφοδοτούν διαρκώς με καινούργια ερεθίσματα, μέσα από  τα οποία εμπλουτίζουν την φαντασία τους και ανακαλύπτουν νέους τρόπους έκφρασης.

Ευχαριστώ τους παραπάνω εκπαιδευτικούς για την φιλοξενία και τις διευκολύνσεις που μου παρείχαν για να γίνουν τα εργαστήρια.

Σπύρος Δομαζάκης

Αυτή είναι η μικρή ταινία που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου

(αναπαράσταση μιας σκηνής από την ταινία του Δημήτρη Σπύρου Ο ΨΥΛΛΟΣ)

Κι εδώ είναι η σχετική ανάρτηση του διευθυντή του σχολείου Γιάννη Λογοθέτη στο προσωπικό του μπλογκ

Μέρες Κινηματογράφου στο σχολείο με το σκηνοθέτη Σπύρο Δομαζάκη

Advertisements

4 thoughts on “Δημιουργώντας με τη γενιά της ψηφιακής τεχνολογίας

  1. Παράθεμα: Δημιουργώντας με τη γενιά της ψηφιακής τεχνολογίας | 7o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  2. Είμαι μαθήτρια αυτού του σχολείου και ήμουν παρούσα στα γυρίσματα.Το παραπάνω κείμενο είναι πολύ αληθινό γιατί και οι τρεις εκπαιδευτικοί που αναφέρει, μας έχουν δώσει πολλές γνώσεις και τους ευχαριστώ πολύ γι αυτά τα πράγματα που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν.

  3. Ονομάζομαι Μπουτόπουλος Κωνσταντίνος. Είμαι δάσκαλος του 7ου δημοτικού και στο συγκεκριμένο εργαστήριο πήραν μέρος και οι μαθητές του Στ2. Ευχαριστούμε για όσα μας δείξατε και σας προσκαλούμε να δείτε τη δική μας μικρού μήκους ταινία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s