Παιδαγωγικό… «Σκασιαρχείο» σε Αμαλιάδα και Πύργο

Αναδημοσίευση από την «Ελευθεροτυπία» 29/11/2010

Παιδαγωγικό… «Σκασιαρχείο»

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr

Δάσκαλοι και καθηγητές κάνουν… σκασιαρχείο στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδήλωσης του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και για νέους και της 10ης Camera Zizanio.

Πρόκειται για την παρουσίαση σε δασκάλους και καθηγητές του «Σκασιαρχείου», μιας από τις κορυφαίες ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που αναφέρεται στον σπουδαίο Γάλλο παιδαγωγό και μεταρρυθμιστή της παιδείας Σελεστέν Φρενέ (Celestin Freinet, 1896-1966) και στις βάσεις που έθεσε για μια νέα εκπαιδευτική αντίληψη.

Η εκδήλωση, για την οποία συνεργάζονται το Νεανικό Πλάνο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, θα γίνει σήμερα στις 11.00 στο Cine Cinema της Αμαλιάδας και θα επαναληφθεί αύριο την ίδια ώρα στον «Απόλλωνα» του Πύργου. Εισηγήτρια θα είναι η Βούλα Παπαγιάννη, υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει διάλογος γύρω από το βασικό ερώτημα της ταινίας, κατά πόσο δηλαδή μερικές φορές ένα «σκασιαρχείο» μπορεί να είναι παιδαγωγικά πιο χρήσιμο από ό,τι ένα τυπικό μάθημα.

Το «Σκασιαρχείο» γυρίστηκε το 1949 από τον Jean-Paul Le Chanois, έχει αποσπάσει 30 διεθνή βραβεία, ωστόσο η ταινία δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα. Ο Φρανσουά Τριφό έχει πει ότι τον «επηρέασε βαθιά γιατί σηματοδοτεί μια νέα αντίληψη για το σχολείο και την παιδαγωγική διαδικασία»

Μ.ΝΟΔ.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s